Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 grudnia 2025 23:51
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Złam schemat w majówkę. Zastąp ociekające tłuszczem mięso

Jeśli majówka kojarzy ci się z przejedzeniem, wzdęciami i zaleganiem na leżaku po zbyt obfitej biesiadzie, w tym roku przełam schemat i spróbuj czegoś dużo bardziej korzystnego dla twojego organizmu. Grillowane warzywa i owoce można podawać na wiele sposobów. Sprawdź naszą propozycję dla miłośników wytrawnych potraw oraz przepis dla fanów pysznych deserów.
Złam schemat w majówkę. Zastąp ociekające tłuszczem mięso

Autor: fot. iStock

Na grillu można przygotować naprawdę wiele smacznych wegańskich potraw. Zaczynając od tych prostych, czyli szparagów, batatów czy nadziewanych pieczarek, po te bardziej skomplikowane, jak wegańskie burgery czy chrupiące „skrzydełka” z kalafiora. W internecie można znaleźć sporo ciekawych inspiracji. Dla nas przepis na szaszłyki z wędzonym tofu przygotował Adam Wiśniewski - kucharz i propagator kuchni wegańskiej.

Szaszłyki z wędzonym tofu

Cukinię, paprykę, cebulę i wędzone tofu pokroić w grubszą kostkę lub plastry. Składniki zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, papryki wędzonej i przyprawy do grilla. Następnie nabić produkty na patyczki szaszłykowe i grillować do zarumienienia z obu stron. Świetnym dodatkiem do tej potrawy będzie sos BBQ, który można kupić, ale również zrobić samemu.

Składniki na sos BBQ:

1 puszka krojonych pomidorów, lub podobna ilość świeżych (1,5 szklanki)

3 łyżki octu winnego jasnego

1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki dobrej jakości musztardy

2 łyżki cukru lub 1 syropu z agawy

2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego

1 - 2 łyżeczki świeżego startego imbiru

1 łyżeczka wędzonej papryki

Sól i pieprz

Pomidory wraz z sokiem przelać do małego rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać obok szaszłyków.
 

Grillując można przygotować także smaczne desery. Przyrządzone na ruszcie owoce, takie jak: ananas, brzoskwinia, jabłko czy gruszka, można dodawać do sałatek, ale również podawać osobno z miodem czy jogurtem greckim. Dla osób szukających nieco słodszych doznań, mamy prawdziwą bombę. Smakową, jak i kaloryczną, ale czego nie robi się dla chwili przyjemności. Mowa o bananach w karmelu, również według przepisu Adama Wiśniewskiego.

Grillowane banany w karmelu

Banany w skórce grillujemy ok. 20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Wcześniej lub w międzyczasie przygotowujemy karmel.

Składniki na karmel:

50 ml mleka kokosowego

2 łyżki masła orzechowego

100 g cukru trzcinowego lub kokosowego

Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do momentu, aż powstanie gęsta masa. Zgrillowanego banana obrać i polać karmelem. Można posypać go orzechami lub migdałami. Smacznego.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Fox 03.05.2021 07:43
Do tego sojowa latte i garść trawy zbieranej o poranku ze wschodnich zboczy karkonoskich gór. Młode pędy krwawnika z bieszczadzkich połonin, osuszone skrzydełkami trzmieli łąkowych. Garść mirabelek (na razie kwiatów) zagryzionych szczawiem. Szał!! Żryć nie umierać i rzyć nie urośnie. Żyjcie, ale co to za rzyć, jak się gulaszu z ogniska nie spożywa, przedtem (i w trakcie, i po konsumpcji) popijając aperitifa z piwa.

bigos 01.05.2021 13:37
Piwo plus kiełbaska z grilla? Uważaj, eksperci ostrzegają, że to połączenie to dla organizmu trucizna. A jednym z naszych największych błędów jest łączenie tłustego mięsa z alkoholem: - To bardzo obciążające dla organizmu, skutki mogą być fatalne.

lewicowi jajożercy & czekoladowe oko opatrznosci 01.05.2021 09:49
MY DZISIAJ NA JASNYCH BŁONIACH zażeramy kawior z *** i wsuwamy czerwoną parówkę i kasznkę od brata ***ha ha ah atrakcja bedzie kapitan flint vel hubert ***...ociag ze starostwa gryfino ha ha ah trzy orły [removed]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

OJCIEC SYN I DUCH SWIETY 01.05.2021 11:07
MY SIĘ TEZ WYBIERAMY https://www.google.com/search?q=charlie+hebdo+le+pere+le+fils+le+saint+esprit&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=xlxDHJ9RxXveaM,j-hzb1ms0PZ03M,_&vet=1&usg=AI4_-kT2Q7pXT6BNToIFcNAqa9XN2YC4hg&sa=X&ved=2ahUKEwjtp9vpkKjwAhXTgP0HHTFmCasQ9QF6BAgLEAE#imgrc=xlxDHJ9RxXveaM

Brat jechwa 30.04.2021 14:00
My będziemy żreć kaszankę z cebulką i tłuściutki boczus

hells kitchen 01.05.2021 08:12
Komentarz zablokowany

bismilach i na saturna saladyn &jan chrzciciel syria 30.04.2021 10:25
Komentarz zablokowany

hyp 30.04.2021 09:44
Tylko żal pomyśleć, że wielu ślepo wierzących w to co nadawają w mediach, szuka nadal po internecie do wypełnienia formularzu na samodzielne, własne myślenie - bo dopiero gdy dostaną pieczatkę z urzedu będą mieli pozwolenie odgórne na użycie wlasnego, obumarleg mozgu

tyle 30.04.2021 09:30
Ograniczam mięso!

Zarlok 30.04.2021 10:07
Będę żarł golonki i tłuste żeberka więc pocałulta w D.... wojta

ile 03.05.2021 09:10
Przykro mi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama