Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 13 grudnia 2025 11:55
Reklama
Reklama

Było smacznie, ale drogo

Konkurs na potrawę regionalną zatytułowany „Gryfińska chochla” już po raz drugi z inicjatywy Agnieszki i Leszka Jagerów zorganizowano w Gryfinie. Tym razem do konkursu oprócz dorosłych, zaproszono lubiących pomieszać łyżką w garnkach tych, którzy nie ukończyli szesnastu lat. Zgłosiła się dwójka chętnych, a jak na początek to już coś. Stragany kusiły zdrową żywnością. Jednak gryfinianie narzekali na zbyt wygórowane ceny.
Było smacznie, ale drogo

Dawniej było tak, że podczas jarmarku z wiosek do najbliższego miasteczka ciągnęły drabiniaste wozy z najróżniejszymi towarami, produktami, zwierzętami na wolny handel. Czego tam nie było! Jak w piosence: koguciki na drucikach, chustki haftowane, pierogi, czego dusza zapragnęła. Bywało kolorowo, muzycznie i co raz „piątki” przybijano. 

 

Na gryfińskim jarmarku na placu Barnima w sobotę, 17.10.2015 r. straganów nie było niewiele, ale za to dość kolorowo i dzięki proponowanym potrawom - smacznie. Nie zabrakło różnych herbat, miodów i ziół. Oferowano mleko prosto od krowy, twaróg lepszy niż „sklepowy”, kiełbasy swojsko pachnące na straganie Władysławy  Lachowej i  jeszcze chleb bardzo zdrowy - na zakwasie, orkiszowy, żytni, pszenny oraz domowy smalec ze skwarkami.

A na stole kusiły konkursowe potrawy. Paprykarz, pierogi ruskie, placki  (ale nie z ziemniaków), żurek  w najprawdziwszych dwojakach, leczo z dyni, rogaliki, słodkie gniazdka.

Tylko brać, kupować i próbować.

Jury w składzie: Agnieszka Jager, Dorota Czeronko, Rafał  Mucha, Henryk Pauker mieli trudny wybór.  Nagrody przyznano trójce dorosłych no i dwójce młodych ludzi. Nagrody ufundowali Urząd Miasta i Gminy oraz Władysława Lach oraz Agnieszka Odachowska. Oprócz głównych nagród były wyróżnienia, dyplomy, no i obiecane łopatki do naleśników.  

Wyniki konkursu kulinarnego „Gryfińska chochla”

kategoria „dorośli”

1.Anna Kołacka - leczo dyniowe z plackiem grzybowym

2.Kazimierz Kołacki – paprykarz z suma

3.KGW Barka – leszcz w zalewie pomidorowej

 

Wyróżnienia:

Hanna Mazurek - pierogi ruskie

świetlica wiejska Sobieradz - sałatka jesienna Aliny

Wioletta Majek - ciasto babuni

 

kategoria „junior”

1.Katarzyna Urbańska – schabowy z ziemniakami zapiekany z serem

2.Dominika Majek – gniazdko jabłkowe

 

Patrząc na dumę i radość  nagrodzonych, warto kontynuować ten kulinarny konkurs.

 

Na placu Barnima w sobotę muzycznie nie było, tłoczno również nie.

- Byłoby miło, gdyby ceny oferowanych produktów nie odbiegały od przyzwoitości – mówi pani Irena, odchodząc z bułką za siedem złotych. - Nie bardzo pojmuję skąd te ceny. Chleb, owszem ekologiczny, ale trzydzieści złotych to chyba przesada. Tłumaczenie, że starczy 4-osobowej rodzinie na tydzień, zakrawa na fantazję – dodaje nasza rozmówczyni.

- Malutki rogalik za 2,50 zł  to również uważam, że zdecydowanie za drogo, a twarogi - cena nie dla mnie – włącza się do rozmowy pani Helena.

TWS 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama