Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 6 grudnia 2025 00:43
Reklama
Reklama
Reklama

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Rusza kolejna edycja

Już ponad dwadzieścia lat trwa kulinarna podróż, podczas której odkrywane są lokalne i regionalne wyroby, osadzone w polskiej tradycji, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Który produkt okaże się najlepszym w tym roku na Pomorzu Zachodnim? Ruszył wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 31 lipca br.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Rusza kolejna edycja

Autor: wzp (archiwum)

- Zachęcam do udziału w tegorocznej edycji tego kulinarnego konkursu, który łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, skupionych wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych przygotowywanych według tradycyjnych receptur - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

 

W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

 

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 31 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.pl, www.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl

 

Wojewódzki finał odbędzie się 27 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

 

Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2022”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 25 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

buble 11.06.2022 13:40
A co z naszymi wyposażonymi we wszystko kucharzami z Mieszkowic?

Jerzy 11.06.2022 16:51
Przygotowują szczaw i mirabelki ***

koło gospodyń z bar tkowa ah ah ah 10.06.2022 12:33
u nas tylko peto i jajeczka teczowego darka w menu

UB WIECZOREK 10.06.2022 19:18
CO MINUSUJESZ PDAC KARTE DAŃ HA HA AH

*** 10.06.2022 10:40
Komentarz zablokowany

Jerzy 10.06.2022 10:33
kulnarne dziedictwo to miska ryżu po nowym ładzie. JBC *** ***

Jerzy 10.06.2022 13:11
Komentarz zablokowany

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH pod wezwanem TECZOWEGO DARKA Z WAKACYJNEJ HA AH AH 10.06.2022 07:47
Komentarz zablokowany

Spragniony 09.06.2022 17:00
Czekam pod Akwarium w Mieszkowicach na sponsora. Ktoś chętny to zapraszam.

pidżama 11.06.2022 16:24
Myślą, ze dobry sprzęt wszystko za nich zrobi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama