Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 11:05
Reklama

Walentynkowe zauroczenie. Miłość do czerwonych smaków

Chcesz błysnąć podczas walentynek? Oto przepisy na romantyczną kolację z wykorzystaniem czerwonych warzyw. Wszak przez żołądek do serca.
  • Źródło: PAP MediaRoom
Walentynkowe zauroczenie. Miłość do czerwonych smaków
Po tych propozycjach z pewnością przekonasz się do warzyw.

Źródło: PAP MediaRoom

 Sprawdź przepisy na romantyczną kolację z wykorzystaniem czerwonych warzyw.

Zakochaj się w warzywach na walentynki.

Walentynki to doskonała okazja, by za pomocą wyjątkowej kolacji wyrazić uczucia. Wykorzystanie warzyw, szczególnie tych uznawanych za afrodyzjaki, może dodać kolacji nie tylko smaku, ale i nieco magii. W zimowym okresie warto sięgnąć po polskie przetwory, które zachowują wartości odżywcze i smak świeżych warzyw. 

A gdy tylko nadejdzie sezon, który dla polskiej papryki rozpoczyna się w późnym lecie, warto korzystać ze świeżych warzyw prosto z grządki.

1.Buraczane carpaccio z serem kozim

Burak, król polskich warzyw afrodyzjaków, w połączeniu z serem kozim tworzy danie pełne smaku i koloru. Cieniutko pokrojone plasterki buraka ułożone na talerzu, posypane kruszonym serem kozim i skropione oliwą z oliwek, będą nie tylko zdrową, ale i romantyczną przystawką.

2. Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Polskie pieczarki, uznawane również za afrodyzjak, mogą być doskonałą bazą do przygotowania rozgrzewającego risotto. W połączeniu z suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie intensywnego smaku i barwy, stworzą idealne danie na walentynkową kolację.

3. Zapiekanka z cukinii z polskimi przetworami paprykowymi

Korzystając z polskiej cukinii, która jest dostępna przez większość roku, można połączyć ją z przetworami paprykowymi. Przygotować warstwy plasterków cukinii z dodatkiem słoikowej papryki w zalewie lub pasty paprykowej, udekorowane mozzarellą i świeżymi ziołami.

4. Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw

Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw to idealny wybór na romantyczną kolację. Pieczone pomidory, papryka i cebula tworzą głęboki, aromatyczny sos, doskonale łączący się z makaronem. Dodatek parmezanu i świeżych ziół podnosi smak tego wyrafinowanego dania, sprawiając, że jest ono nie tylko smaczne, ale i eleganckie.

5. Czerwone ciasto marchewkowe z nutą wanilii

Można poczuć słodycz i pasję z czerwonym ciastem marchewkowym, które swoim wyglądem i smakiem idealnie wpisuje się w walentynkową atmosferę. Soczysta marchewka w połączeniu z intensywnie czerwonym puree z pieczonych buraków tworzy nie tylko zdrową bazę, ale i zachwyca walentynkową kolorystyką. Delikatny krem waniliowy, którym przekładane jest ciasto, dodaje całości wyrafinowanego charakteru. To deser, który rozpieści podniebienie każdego smakosza i doda romantycznego akcentu kolacji. 

Przepis na to wyjątkowe ciasto i pozostałe dania można znaleźć w walentynkowym artykule na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl. 

Walentynkowa kolacja z polskimi warzywami to świetny sposób, by w zimowe miesiące cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i jednocześnie podkreślić wyjątkową atmosferę tego dnia. Wykorzystując warzywa uznawane za afrodyzjaki, można dodać kolacji pikanterii i urozmaicenia, a przetwory warzywne pozwolą na korzystanie z ulubionych smaków, niezależnie od pory roku.

Moc Polskich Warzyw

Kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. 

W maju 2023 r.  zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile, dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów. 

Źródło informacji: Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Lubię truskawki -Heniu 15.02.2024 00:49
Burak Seweryn nazywał strefę ekonomiczną w Gardnie buraczanymi polami no i nie lubi rozciapanych truskawek z cukrem zwanych tatarem z truskawek. Prawdziwy burak.

On jest burak 15.02.2024 00:46
Sawaryn uważa, że posiekane truskawki zwane tatarem z truskawek to luksus nad luksusy.

Aleksiej Kamazow 12.02.2024 03:23
Сатанисты оказывают на вас большое давление. Вы должны позаботиться о себе, иначе вы не выживете.

psychiatra 12.02.2024 11:20
Zgłoś się szybko do mnie.

Juras 15.02.2024 00:51
A jednak Ukraińcy ***

A. Żmijewski 11.02.2024 08:32
Przypomnę że zasadniczo to tylko romantyczne pyr pyr są ogrodowe pomidory że szklarni, dzięki którym miłość do bramy ukochanej dwuskrzydłowej jest uczuciem odwzajemnionym pyr pyr

Zapylacz gryfiński 10.02.2024 19:13
Ja podaję zawsze swojego 8 calowego wursta i zawsze jest miło. Przez gardło do serca.

zdupydomordyzaur 11.02.2024 08:12
spróbuj od dopy strony przez dupe do gardła

Zapylacz gryfiński 11.02.2024 10:17
zdupydomordyzaur 11.02.2024 08:12
spróbuj od dopy strony przez dupe do gardła
Tak też robię dla urozmaicenia gier miłosnych

Kudłata 10.02.2024 17:11
Koham ciem knagulec tak jak baraki gdzie mnieszkamy

serdak 10.02.2024 16:23
I to jest pomysł!

Alka 10.02.2024 16:23
Co się stało z dryn drynem z flisaczej

kwiaciarka 10.02.2024 15:47
Kwiaty z misiem w tym roku modne.

Ryszard 10.02.2024 15:57
Otóż to, nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji – który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu, i co się wtedy zrobi?

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama