Znaczenie odpowiedniego odżywiania
Dieta w cukrzycy typu 2 ma na celu nie tylko kontrolowanie poziomu cukru we krwi, ale także zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, które są częstym powikłaniem samej cukrzycy. Regularne spożywanie zbilansowanych posiłków, o odpowiednim składzie makroskładników, pozwala utrzymać stabilny poziom glukozy i zapobiega gwałtownym jej skokom. Przekłada się to na poprawę samopoczucia pacjenta z cukrzycą i lepszą kontrolę samej choroby. Co więcej, właściwie skomponowana dieta może wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała, co jest istotne, ponieważ otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. W końcu wielu pacjentów cierpiących na cukrzycę zmaga się również z otyłością.
Komponowanie posiłku cukrzyka
Podstawą diety osoby z cukrzycą typu 2 powinno być spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa, jak szybko dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Produkty o niskim IG, takie jak warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe czy niektóre owoce (np. jagody, jabłka, truskawki), powodują wolniejsze i bardziej stabilne uwalnianie glukozy, co jest korzystniejsze z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów i kontroli poziomu cukru we krwi.
W diecie cukrzyka powinny znaleźć się także źródła białka, takie jak chude mięso, ryby, jaja, a także rośliny strączkowe. Białko wpływa na uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi. Tłuszcze w diecie diabetyka powinny pochodzić głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oliwie z oliwek, orzechach, awokado oraz tłustych rybach. Unikać należy natomiast tłuszczów trans i nasyconych, które zwiększają ryzyko chorób serca. Tego typu “złe tłuszcze” znajdują się w wysoko przetworzonej żywności, np. w posiłkach nadających się jedynie do podgrzania czy fast foodach.
Ważnym elementem diety cukrzyka jest kontrolowanie ilości węglowodanów. Zaleca się rozłożenie spożycia węglowodanów równomiernie na cały dzień, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru. Porcje powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb, aktywności w ciągu dnia i zaleceń lekarza lub dietetyka.
Suplementy diety w cukrzycy typu 2
W przypadku cukrzycy typu 2 niektóre suplementy diety mogą wspierać leczenie i uzupełniać dietoterapię, ale ich stosowanie zawsze powinno być konsultowane z lekarzem. Niektóre składniki suplementów diety mogą wchodzić w interakcje z lekami ordynowanymi przez diabetologa. Najczęściej zalecane suplementy dla cukrzyków powinny zawierać:
- Chrom, który wspomaga metabolizm glukozy i może poprawiać działanie insuliny,
- Kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ działają przeciwzapalnie i mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
- Magnez, którego niski poziom może być związany z insulinoopornością, tj. mniejszą wrażliwością tkanek na działanie insuliny,
- Witamina D, której niedobór jest często spotykany u osób z cukrzycą typu 2, a suplementacja może poprawiać kontrolę glikemii,
- Zioła wspomagające metabolizm węglowodanów, m.in. morwa biała i berberys.
Sprawdź: witaminy dla cukrzyków w ofercie Apteki dla Rodziny.
Słodziki w diecie cukrzyka
Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożycie cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Jeśli jednak ciężko zrezygnować ze słodkiego smaku, zamiast nich, można stosować bezpieczniejsze słodziki (sprawdź: słodziki dla cukrzyków - aptekadlarodziny.pl). Zalicza się do nich:
- Stewia- naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny Stevia rebaudiana, który nie podnosi poziomu cukru we krwi,
- Erytrytol- alkohol cukrowy o niskim IG i praktycznie zerowej kaloryczności,
- Ksylitol- alkohol cukrowy, który ma niski IG i mniej kalorii niż cukier, jednak należy go stosować umiarkowanie ze względu na ryzyko dolegliwości żołądkowych, do których najczęściej należy biegunka.
Dieta, obok farmakoterapii (sprawdź: lek na cukrzycę - Apteka dla Rodziny), jest kluczowym elementem terapii cukrzycy typu 2. Odpowiednie komponowanie posiłków, w tym wybór niskoglikemicznych węglowodanów, zdrowych tłuszczów i białka, a także stosowanie odpowiednich suplementów i słodzików, pozwala na skuteczniejszą kontrolę choroby i zmniejszenie ryzyka jej powikłań.





