–Targi „Grüne Woche” są ważnym wydarzeniem w kalendarzu producentów i przetwórców żywności z całego świata. W Berlinie można posmakować regionalnych specjalności, a także zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w rolnictwie – mówi o targach wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. – Udział w wydarzeniu jest również niepowtarzalną okazją do promocji zachodniopomorskich kulinariów. Pomorze Zachodnie prezentuje się na targach nieprzerwanie od roku 2003. Nasza aktywna i wieloletnia obecność zaowocowała nawiązaniem wielu handlowych kontaktów, które przyczyniły się pośrednio do rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich – dodaje wicemarszałek.
Odwiedzający targi w hali nr 11.2 spotkają stoiska Pomorza Zachodniego. Powierzchnia targów to 124 670 m2. Nasze stoiska mają powierzchnię 36 m2. Tam spróbować można wędzonych pstrągów z „Gospodarstwa Rybackiego Zielenica”, soków owocowych ze „Starego Sadu” czy szczecińskich pierników. Nie zabraknie również (jak już wspomnieliśmy) miodów oraz pszczelich produktów. Podczas pierwszych dni będą to produkty z Pojezierza Choszczeńskiego, a potem z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego.
Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2015” rozpoczęły się w piątek, 16 stycznia 2015 r. i potrwają do niedzieli, 25 stycznia 2015 r. Stoiska wystawiennicze zlokalizowane są na terenach targowych Messe Berlin (Messedamm 22, 14055 Berlin, hale 1-26). Wystawa ma przekonać gości „Grüne Woche” także do naszych tradycyjnych wędlin i bioproduktów.
Zachodniopomorscy wystawcy w Berlinie:
Pomiędzy 16 i 20 stycznia 2015 r.:
-P.P.H. „Tast”- Jan Tabiński – pierniki szczecińskie, bioprodukty;
-„Gospodarstwo Rybackie Zielenica” Anna Skowrońska – pstrąg wędzony;
-„Gospodarstwo Pasieczne Buckfast” Tomasz Sadowski – Miody Pojezierza Choszczeńskiego;
-Zajazd „Odra” Halina Cempa-Sydor – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne, żurek, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, chleb z pasztetem.
Pomiędzy 21 i 25 stycznia 2015 r.:
-Pasieka „Miody Jana” Jan Olszański – miód i produkty pszczele z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego;
-„Stary Sad” Sp. z o.o. – soki owocowe;
-„Bohun” S.A. – wędliny;
-Zajazd „Odra” Halina Cempa-Sydor – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne, żurek, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, chleb z pasztetem.







Napisz komentarz
Komentarze