Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 6 maja 2024 10:29
Reklama
News will be here

Przepisy na wiosenne przesilenie

„W marcu jak w garncu” oraz „Kwiecień plecień bo przeplata” - te powiedzenia trafnie opisują pogodę pierwszych wiosennych dni. Zmiana pory roku to zawsze wyzwanie dla naszego organizmu. Jak sobie poradzić z przesileniem? Co jeść, aby cieszyć się wiosną i razem z przyrodą z nową siłą obudzić się do życia?
Przepisy na wiosenne przesilenie

Autor: ZSiZ (www.zyjsamcznieizdrowo)

O zdrowie warto zadbać już od samego rana, przygotowując śniadanie. Poranną dawkę energii zapewni pełnoziarniste pieczywo podane z pastą jajeczną i makrelą. Ryby są źródłem kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu. O naszą witalność zadba również pełnowartościowe białko oraz żelazo zawarte w jajku, a pełnoziarniste pieczywo poprzez dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zagwarantuje uczucie sytości przez cały poranek.

Idealnym daniem na wiosenny obiad może być makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Ten rodzaj makaronu zawiera wiele mikro- 
i makroelementów takich jak magnez, cynk czy żelazo. Z kolei szpinak jest dobrym źródłem żelaza, a orzechy – witaminy młodości – witaminy E i dobroczynnych tłuszczy.

Z kolei na wiosenną kolację warto wybrać posiłek, który nie obciąży układu pokarmowego. Dobrą propozycją może być delikatna kasza kuskus podana w pomidorach. Dodając do niej ulubione warzywa bardzo szybko przygotujemy danie, które nie tylko przywróci nam siły po dniu pełnym wrażeń, ale również pomoże w walce z wiosennym przesileniem.

Oczywiście nie możemy zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza  organizm do działania i dodaje energii. Warto zatem zatroszczyć się o ruch na świeżym powietrzu, tym bardziej, że wiosenne promienie słońca pomagają zapewnić odpowiedni poziom witaminy D  - jej niedobór prowadzi między innymi do osłabienia i utraty apetytu.

Więcej przepisów na pyszne i wartościowe posiłki na stronie http://www.zyjsamcznieizdrowo.pl

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.

Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama