Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 13:42
Reklama
Reklama

Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj” jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.
Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

Autor: MSM Mońki

poranku, ponieważ dzięki temu we właściwy sposób uruchomimy nasz metabolizm. Tak obfity posiłek to jednak prawdziwe wyzwanie, nawet dla wielbicieli pełnego po brzegi talerza.

Francuskie delicje

Śniadanie, jakim delektują się o poranku Francuzi spełni oczekiwania wszystkich miłośników słodkości. Chrupiący croissant z owocami i bakaliami, ciasto francuskie z rodzynkami (pain aux rasins) lub czekoladą (pain au chocolat), brioszki oraz bagietka z konfiturą – w skrócie wszelkie słodkie wypieki, podawane obowiązkowo w towarzystwie filiżanki kawy. W Hiszpanii słodką odmianą śniadania są churros – smażone w głębokim tłuszczu paluszki z parzonego ciasta. Włosi również lubią rozpoczynać dzień pod znakiem dolci. W ich wersji jest to zestaw składający się z cappuccino i rogalika z kremowym nadzieniem. Innym krajem uwielbiającym słodkie śniadania jest Maroko. W północnoafrykańskim kraju rankiem zasmakować można pieczywa z miodem i daktylami, a także naleśników baghrir oraz mocnej kawy po turecku.

Śniadanie po polsku

Polskie śniadanie to przede wszystkim kanapki. Najpopularniejszym trio smakowym jest oczywiście pomidor, szynka i ser żółty, który znaleźć można prawie w każdej polskiej lodówce. – Na popularność żółtego sera w naszym rodzimym menu śniadaniowym ma wpływ przede wszystkim jego wszechstronność. Z pomocą kilku plasterków przygotujemy nie tylko kanapki, ale i wzbogacimy smak domowej jajecznicy, tostów, omletów, czy małych zapiekanek przygotowanych w kokilkach. Ponadto bardzo duża gama produktowa sprawia, że nie musimy bazować na jednym gatunku, a w zależności od nastroju sięgnąć po klasyczną goudę, wyrazisty aldamer lub delikatnie pikantny morski – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Polskie śniadanie w wersji słodkiej to najczęściej… również kanapki. Z tym, że polane miodem lub owocową konfiturą.

Skandynawski minimalizm

Na zainteresowanie zasługuje także mroźna Skandynawia, która w zależności od kraju oferuje różne kompozycje śniadaniowe. Norwegowie rankiem najczęściej sięgają po kromkę chleba razowego (grovbrød) z różnymi dodatkami – serem brunost, wędliną, dżemem, a nawet czekoladą. Szwedzi z kolei stawiają na proste zestawy bazujące na mleku, takie jak musli z jogurtem czy zsiadłe mleko w wersji smakowej. Popularna jest także owsianka (gröt) z musem jabłkowym lub dżemem borówkowym, którą po zaserwowaniu polewa się odrobiną zimnego mleka. Islandczycy z kolei, mimo iż słyną z bardzo nietypowego jadłospisu, do śniadania podchodzą bardzo tradycyjnie. Klasykiem jest jogurt typu islandzkiego (skyr) i cynamonowe bułeczki (kanilsnúðar) oraz filiżanka kawy lub herbaty.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: a'propos rankinguTreść komentarza: Widocznie tak ludzie sądzą.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 13:37Źródło komentarza: Ranking szefów ministerstwa spraw zagranicznych ostatniej dekady. Jest gwiazdaAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: To że Sikorski jest pyr pyr wyrazisty to jeszcze nie oznacza zasadniczo że jest skuteczny. A jego "tenkju USA" po wysadzeniu nordstreamów dowiodło że szybciej pisze niż myśli pyr pyrData dodania komentarza: 15.12.2025, 12:44Źródło komentarza: Ranking szefów ministerstwa spraw zagranicznych ostatniej dekady. Jest gwiazdaAutor komentarza: SATANICTreść komentarza: Poskaczemy po kanałachData dodania komentarza: 15.12.2025, 12:40Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: TłoczyńskiTreść komentarza: Tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza… To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 12:37Źródło komentarza: Powrót do korzeni na pochyłym rynku. Jarmark połączył średniowieczną tradycję ze świąteczną magią
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama