Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 16:32
Reklama
Reklama

Sprawdź idealny przepis na aromatyczny barszcz czerwony - przepis kulinarny

Barszcz czerwony to zdecydowanie jeden z najważniejszych symboli zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Przed wszystkimi paniami domu stoi zatem nie lada wyzwanie, by przygotować taki, o którym marzy każdy uczestnik wigilijnej kolacji. Jaki powinien być? Na pewno, aromatyczny, dobrze przyprawiony i o głębokim kolorze. Przepis na ten idealny Wigilijny barszcz czerwony zdradził nam sam Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Sprawdź idealny przepis na aromatyczny barszcz czerwony - przepis kulinarny

Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

 

Składniki:

- głowy karpia 2 szt.

- marchew 3 szt.

- pietruszka 2 szt.

- średni seler ½

- mały por 1 szt.

- średni burak 5 szt.

- liść laurowy 3 szt.

- ziele angielskie 10 szt.

- czosnek 1 główka

- woda 3l

- sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku

 

Wykonanie:

Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny. Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.

Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą „Jaś”, albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kasa misiu kasaTreść komentarza: 120 tysięcy dla Zenka? Polsat chyba kompletnie odleciał! Na tle Stinga to jest żart, ale wciąż to jest olbrzymia kwota za kilkanaście minut śpiewania do playbacku. Widać, że Polsat stawia na masowego, najmniej wymagającego widza i tanie rozrywki. Szkoda, bo mieli tam Beata Kozidrak i Edytę Górniak, a na billboardach i tak będzie Zenek.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:25Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Trzeba było dostawić jeszcze kilka rzędów krzeseł bliżej sceny. Niepotrzebna dziura.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:17Źródło komentarza: Nauczyciele na scenie! Jubileusz z pompą i kabaretowym humoremAutor komentarza: bankowiecTreść komentarza: Absolutnie tak! Czesi, Węgrzy, Ukraińcy – wszyscy mają swoje znaki. Polska, jako lider regionu, po prostu musi mieć symbol. Znak graficzny to podstawa identyfikacji wizualnej waluty. Ktoś, kto uważa, że to jest niepotrzebne, nie rozumie znaczenia brandingu w dzisiejszym świecie. Jestem za szybką implementacją.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:09Źródło komentarza: Ciekawostka: Złotówka ma mieć nowe oznaczenie. Niczym dolarAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: Zasadniczo to stacje benzynowe czy apteki pyr pyr nie powinny mieć ustawowej możliwości sprzedawania alkoholu czy papierosów, peawda pyr pyr? No tak na logikę pyr pyrData dodania komentarza: 14.12.2025, 15:08Źródło komentarza: Alkohol na stacjach paliw ma być ukryty. Zakaz sprzedaży nie rozwiąże problemu pijanych kierowców
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama