Produkty i dania nominacje do „Perły” otrzymały podczas finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2018 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana 30 września br. podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”.
Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
• Ser bałtycki – Wojciech Adamski Prezes Spółdzielni Mleczarskiej Mlekosz
• Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej - Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gospodarstwo ekologiczne Sedina
• Wino czerwone gronowe Sydonia – Dagmara i Sebastian Pilczuk, Winnica Sydonia
• Miód pitny trójniak woliński leśny – Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów „Wolin- Jomsborg-Vineta”
„Perła” w ramach kategorii potrawa regionalna: trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za aksamitną zupę krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym, placuszki z kapusty kiszonej z beczki.
Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono dr hab. inż. prof. Uniwersytetu Szczecińskiego Bogdana Matławskiego.
Targi „Smaki Regionów” są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur, uczestniczą w nich osoby, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. Od lat w wydarzeniu uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie, które w tym roku nawiązuje do swojego nadmorskiego charakteru dzięki marynistycznym akcentom takim jak: koła ratunkowe, miniatury statków, siatki, mapy, liny. Blisko 10-ciu wystawców z Pomorza Zachodniego przedstawia swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na stoiskach są m.in. ogórki kołobrzeskie, produkty z malin, paprykarz oraz wędliny czy miody. Na łasuchów czekają ciastka, pierniki szczecińskie i wypieki naturalne. W trakcie imprezy można zapoznać się również z bogatą ofertą turystyczną regionu. Kulinarna impreza trwa do poniedziałku, 1 października 2018 r.







Napisz komentarz
Komentarze