Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 6 grudnia 2025 00:17
Reklama
Reklama
Reklama

Sernik na Wielkanoc wymaga dobrych produktów. Pestycydy w rodzynkach rodzynkach i zanieczyszczone rodzynki

Wielkanoc to czas aromatycznych wypieków. W wielu z tych słodkości nie może zabraknąć rodzynek. Ten z pozoru niegroźny dodatek okazał się jednak bohaterem alarmującego raportu Fundacji Pro-Test.
Sernik na Wielkanoc wymaga dobrych produktów. Pestycydy w rodzynkach rodzynkach i zanieczyszczone rodzynki
Dlaczego te rodzynki są takie duże?

Autor: Canva

Zlecone przez Fundację Pro-Test badanie ujawniło, że popularne rodzynki dostępne w sklepach takich jak Biedronka czy Lidl mogą zawierać groźne pestycydy.

Pestycydy w popularnych markach rodzynek

Analiza objęła trzy rodzaje rodzynek: 

  • Alesto Jumbo, 

  • Bakello,

  • Bakalland. 

Próbki przekazano do przebadania Zakładowi Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Efekty? W badanych partiach wykryto pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin.

Słabo wypadły rodzynki Bakalland, w których znaleziono pozostałości aż 16 pestycydów, a jeden z nich – chloropiryfos – przekraczał dopuszczalne normy. Oznacza to, że taka żywność nie powinna być dostępna na sklepowych półkach. 

Co więcej, rodzynki Bakello zawierały 27 szkodliwych substancji. Z kolei rodzynki Alesto miały ich 10. W tych próbkach ilości pestycydów nie przekraczały norm.

Jogurty też trafiły pod lupę kontrolerów 

Rodzynki to nie jedyne produkty spożywcze, które wzbudziły niepokój badaczy. Fundacja Pro-Test niedawno przyjrzała się także jogurtom owocowym. Z kilku przebadanych produktów (osiem truskawkowych i jeden poziomkowy) cztery zawierały chloran. To związek chemiczny, który może negatywnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy oraz krążenie. Jego obecność świadczy o błędach w produkcji, np. niedostatecznym oczyszczeniu sprzętu.

Wysoki poziom chloranu – 0,04 mg/kg – odnotowano w jogurcie truskawkowym Fruvita (Biedronka). W pozostałych wykryto mniejsze, ale nadal niepokojące ilości: 

  • Mlekovita – 0,021 mg/kg, 

  • Bakoma 7 zbóż – 0,015 mg/kg, 

  • Mlekpol – 0,011 mg/kg. 

Żeby zminimalizować ryzyko zakupu szkodliwego produktu, trzeba czytać etykiety, śledzić źródła pochodzenia i zwracać uwagę na raporty organizacji konsumenckich. 

Bo wielkanocny stół powinien nie tylko cieszyć smakiem, ale dawać poczucie bezpieczeństwa gościom.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

przypominam 18.04.2025 11:07
W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły.

UB WIECZOREK 18.04.2025 17:08
JA TYLKO KIEŁBACHĘ I LIZANIE JAJ AH AHA H

A. Żmijewski 18.04.2025 08:06
Zasadniczo producenci nigdy na etykietach nie podają pyr pyr zawartości substancji szkodliwych i zabronionych. A źródłem pochodzenia produktu w markecie nigdy nie jest ojcowizna z dziada pradziada od czterdziestego piątego pyr pyr

rodzynek gryfiński 17.04.2025 18:35
Jesteśmy wyjątkowi!

Rafaello 18.04.2025 07:28
Jak bakaliowe prince polo.

cóż 17.04.2025 12:55
Większe zawsze są pędzone.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama