Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:33
Reklama
Reklama
Reklama

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę

Wielka Sobota to jedno z najważniejszych dni w kalendarzu liturgicznym Kościoła katolickiego, w którym obchodzona jest tradycja święcenia pokarmów. Ta praktyka ma głębokie religijne znaczenie dla wielu osób.
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę.

Autor: igryfino.pl

Podczas Wielkiej Soboty, przed uroczystością Zmartwychwstania Pańskiego, wierni gromadzą się w kościołach, aby ksiądz dokonał święcenia pokarmów. Jest to czas, gdy ludzie przychodzą z koszyczkami wypełnionymi różnorodnymi produktami, które następnie zostaną pobłogosławione.

W koszyczkach można znaleźć tradycyjne potrawy takie jak chleb, jajka, sól, chrzan, wędliny, ciasta. Każdy z tych elementów ma swoje symboliczne znaczenie - chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, jajka - odrodzenie i życie wieczne, sól - oczyszczenie i wieczną przyjaźń, a chrzan - symbolizuje zdrowie, siłę fizyczną i wytrzymałość. Jest także przypomnieniem o trudach i cierpieniach Chrystusa.

Święconymi pokarmami wierni dzielą się później w ramach uroczystego śniadania wielkanocnego, które ma na celu podziękowanie za wszelkie dobrodziejstwa oraz zjednoczenie rodziny w atmosferze radości i pokoju.

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to tradycja, która przypomina nam o mocy modlitwy, bliskości z Bogiem i znaczeniu jedności w wierze. Dla wielu jest to ważny moment nie tylko duchowy, ale także społeczny, gdyż gromadzenie się wokół wspólnego stołu ma moc zbliżenia ludzi i umacniania więzi rodzinnych.

W ten sposób Wielka Sobota staje się nie tylko czasem refleksji i modlitwy, ale także okazją do celebracji, dzielenia się radością i wdzięcznością za dar życia oraz zbawienie przyniesione przez Zmartwychwstanie Pańskie.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w fotogalerii.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

bywatel 20.04.2025 17:39
Pogańskie zwyczaje.

A. Żmijewski 20.04.2025 07:58
Trzeba pamiętać pyr pyr że nie samą białą kiełbasą człowiek żyje pyr pyr zwłaszcza że przecież Jezus i apostołowie zasadniczo jedli ogrodowe pomidory ze szklarni a nie tłustą diabelską wieprzowinę pyr pyr

Marta 19.04.2025 23:35
Na śniadanie się podzielimy święconką.

Anka 19.04.2025 15:59
Mszy dziś nie było.

oczy 19.04.2025 15:33
Te zdjęcia z Gryfina niewyraźne.

Aldona 19.04.2025 15:27
Jajko do święconki powinno być w skorupce czy bez skorupki?

Ewelina 19.04.2025 15:24
Co za menda zabrała mój koszyk że stołu?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama