Plaga otyłości nie bierze się znikąd. Jak wskazują eksperci, jej główną przyczyną jest codzienne przejadanie się i spożywanie nadmiernych ilości żywności. Co więcej, ludzie także wielokrotnie przekraczają dzienne spożycie cukru, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernej masy ciała. Można więc mówić o uzależnieniu się od jedzenia, a pośrednio także od nadmiaru cukru.
Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Pośród nich wymieniamy np. stresującą pracę i nadmiar obowiązków każdego dnia. W takiej sytuacji większość z nas nie zauważa problemu i nie korzysta z pomocy specjalistów np. psychologów i psychiatrów, a swoje zaburzenia i choroby przenosi na różnego rodzaju używki np. alkohol, ale także żywność i słodycze.
Niewątpliwie, zaburzenia odżywiania się np. bulimia lub kompulsywne objadanie się to poważny problem. Warto zdać sobie sprawę, że leczenie tych zaburzeń wymaga współpracy ze specjalistami: lekarzami, psychologami i dietetykami.
„Biała trucizna” – czy na pewno?
Cukier (i sól) zwykło się nazywać „białą trucizną”. Jednakże, warto zauważyć, że zgodnie z Normami Żywienia Populacji Polski, małą ilość energii, bo zaledwie do 10%, możemy dostarczyć pod postacią cukrów prostych. O czym to świadczy? O tym, iż kluczem do zdrowej, ale i smacznej diety jest dawka. Już od czasów antycznych głoszono , że wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, kwestią pozostaje dawka (Paracelsus). W dużej dawce wszystko jest dla nas niebezpieczne, nawet woda, która jak dobrze wiemy, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. W związku z powyższym nazywanie cukru „białą trucizną” ma sens wtedy, kiedy spożywamy go w nadmiernych ilościach.
Kiedy cukier pomaga?
Cukier, jaki i pozostałe składniki odżywcze, jest źródłem kcal, a kalorie są rezerwuarem energii. Jeżeli zaczynamy dzień od pełnowartościowego śniadania (którym z całą pewnością nie będzie kawa i papieros) np. owsianki ze: świeżymi owocami, pełnoziarnistymi płatkami i mieszanką orzechów, to z jednej strony dostarczymy sobie sporą dawkę energii, ale takiej która będzie uwalniana stopniowo i wpłynie korzystnie na nasze funkcjonowanie w ciągu dnia. W tym posiłku znajdziemy także sporą dawkę witamin, składników mineralnych i błonnika, niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu.
Kiedy cukier szkodzi?
Pozostaje ważne pytanie: cukier a zdrowie. Czy spożywanie dużych ilości jest szkodliwe? Oczywiście, że tak, podobnie jest z każdą substancją i każdym produktem, gdyż to dawka czyni substancje trucizną. Nadmierna ilość cukru, której nie możemy strawić, obciąża nasz organizm i odkłada się pod postacią tkanki tłuszczowej. Musimy być świadomi tego, że w nadmiarze szkodliwe jest wszystko: białko, tłuszcz, a nawet witaminy lub antyoksydanty opóźniające proces starzenia się.
Cukru, a także innych produktów spożywczych nie należy także spożywać przed snem. Ostatni posiłek lub przekąska powinna być spożyta na 2 – 3 przed pójściem spać. W przeciwnym razie, nie mamy możliwości spalić spożytych kalorii i mogą one zostać zgromadzone pod postacią tkanki tłuszczowej.